Joogaopettajan haasteet

20.05.2019

Joogaopettajan ura voi kuulostaa hyvältä. Etenkin, jos olet etsimässä uutta suuntaa elämällesi ja ehkä kyllästynyt nykyiseen työhösi. Joskus on kuitenkin hyvä miettiä etukäteen, haluatko muuttaa kenties ihanan harrastuksesi päätyöksesi ja millaista joogaopettajan todellinen arki oikeastaan on?

Opettaminen on ihanaa. Asiakkaat ovat ihania. Tuntuu hienolta, kun saat tuotettua ihmisille hyvää oloa.

Mutta... Todellisuus on sitä, että joogaopettajan työ koostuu monista pienistä puroista, joista ahkerana voit muodostaa elantosi. Koska suurin osa kouluista on pieniä, harvoin opettaja pystyy pysymään vain yhdellä studiolla ja saamaan siitä riittävästi ansiota, vaan elannon saadaksesi opetat monella eri koululla.  Aamulla yhdessä paikassa, päivällä toisessa ja illalla ehkä kolmannessa. On oltava valmis kulkemaan ympäri kaupunkia ja välillä kiiruhtamaan paikasta toiseen, koska illat etenkin ovat monesti tiukkaan pakattu. Osasta se on mukavaa, kun on vaihtelua, osa taas kokee paikasta toiseen kulkemisen väsyttävänä pidemmän päälle.

Vie aikaa, että asiakaskuntasi vakiintuu, Kun olet opettanut pidempään, saat ehkä asiakkaita, jotka jopa seuraavat sinua koululta toiselle. Mutta monesti toiminta on hyvin paikallista ja asiakkaat haluavat hyvää logistiikkaa eli pitkä matkaaminen joogatunnille on monesti poissuljettu vaihtoehto kiireisessä elämässä. Pääkaupunkiseudulla on tarjolla paljon kouluja, opettajia ja asiakkaita eli on paljon kilpailua. Muualla Suomessa tilanne voi olla hyvinkin päinvastainen. Jos pidät tunteja satunnaisesti eri paikoissa, sinun on haasteellista vakiinnuttaa asiakaskuntaasi ja saada tunnettuisuutta. Siksi olisi hyvä löytää jokin paikka, missä voit opettaa säännöllisesti, jotta saat urasi alkuun. Vakkaritunnit myös tuovat sinulle säännöllistä tuloa, jolloin voit edes hieman suunnitella elämääsi aina eteenpäin ja maksaa jokakuukautiset menosi. Hyvä muistaa myös yritystunnit, jotka voivat antaa tulovirtaa.

Ilman vakiintunutta asiakaskuntaa ja jonkinlaista tunnettuisuutta joogapiireissä sinun on hankala pitää esimerkiksi erikoisworkshoppeja, koska workshoppeihin tulija yleensä haluaa tuntea opettajan jo entuudestaan eli tietää workshopin laadusta jo etukäteen. Toiseksi tarvitset paikan workshopeille eli on hyvä varautua sekä ajallisesti että taloudellisesti vuokraamiseen. Viikonloppuretriittipaikat haluavat yleensä ainakin osan vuokrasta  etukäteen, joten siihenkin on hyvä varautua. Joskus koko maksu tulee suorittaa etukäteen.

Alalla on hyvä kouluttautua koko ajan eteenpäin. Näin ylläpidät omaa ammattitaitoasi ja saat uutta annettavaa oppilaillesi etkä leipäänny. On järkevää säästää koulutuksia varten ja myös varata aikaa koulutuksiin. Ne ovat monesti viikonloppuisin tai loma-aikoina, joten omat lomat on hyvä yrittää sijoittaa epätavallisempiin loma-aikoihin. Monipuolisuus on hyvästä. Pystyt useampaan projektiin, jos osaat vetää erilaisia tunteja. Pystyt sijaistamaan enemmän, kun taivut erilaisiin juttuihin. Työ on fyysistä, joten on hyvä huolehtia omasta kehosta, huoltaa sitä ja levätä tarpeeksi. Kehosi on työkalusi, joka tulee pitää kunnossa.

Kannattaa opetella hallitsemaan sosiaalista mediaa sekä nettisivujen tekoa (ellei sinulla on varaa palkata joku tekemään tätä puolestasi), koska itsesi markkinointi on jokapäiväistä työtä. Myös asiakassuhteiden hoito on tärkeää eli vastaaminen kyselyihin ei katso vuorokauden aikaa 24/7 yhteiskunnassa. Tämä on toki oma valintasi, mutta monta kertaa esim. tarjouspyynnöt lähetetään moneen paikkaan ja nopein vastaaja voi napata madon hitaamman nenän edestä.

Uuden ideointi, valokuvien otto ja tekstien sorvaaminen ovat perustaitoja, joita tarvitset. Hyvä myös hallita hinnoittelu sekä selkeimmät markkinoinnin pelisäännöt ja -ehdot. Joogaopettajana olet yleensä yrittäjä, joten osaat joko itse kirjanpitoa tai palkkaat ammattilaisen tekemään sen puolestasi. Osaat myös laskuttaa eri menetelmillä ja sinulla on tarpeellinen toimistovarustus - tietokone, tulostin, maksupääte jne. käytössäsi. Yrittäjänä on hyvä myös huolehtia tarpeellisista vakuutuksista sairastumisen tai loukkaantumisen sattuessa. Ja joskus jäät varmasti eläkkeelle eli sitäkin pitää maksaa!

Tässä siis vain joitakin puolia joogaopettajuudesta. Oman studion perustaminen on sitten jo uusi aihe, jota ei tässä blogissa vielä käsitelty.

Joogaopettajana olet siis aikamoinen moniosaaja ja jonglööri, mutta sinulla on myös vapaus valita ja olet oman itsesi herra. Kuten kaikessa, asiassa on aina monta puolta, hyvää ja huonoa. Mikä on sinun elämäntilanteesi - onko sinulla kapasiteettia lähteä tälle tielle, joka on niin mahtavan antoisa, mutta myös vaativa?