Miten sinun korona-aikasi on sujunut?

09.05.2020

Jokainen selviää vaikeasta ajasta omalla tavallaan. Joillekin eristäytyminen on helppoa, joillekin vaikeaa. Toisille se voi olla jopa helpotus, jotkut taas kokevat sen äärimmäisen ongelmalliseksi. Miten sinä olet sopeutunut? Miten sinä olet helpottanut oloasi, elämääsi?

Kun joudumme karsimaan sosiaalisen elämän minimiin, meille jää yhtäkkiä paljon aikaa käsiimme. Huomaamme, että miten paljon itse asiassa olemmekin tekemisissä muiden ihmisten kanssa ja kuinka tärkeää kanssakäyminen onkaan. Ja kun emme voi nähdä toisiamme kasvotusten, mikä vaikutus sillä onkaan meihin.

Jossain vaiheessa eristäytyminen masentaa. Emme ole tottuneita yksinoloon ja kun se ei edes ole vapaaehtoista, mieli reagoi. Ajatukset saattavat pyöriä samaa kehää ja kun et pääse välttämättä kommunikoimaan kenekään kanssa, oma mieli saattaa viedä sinut todella syvälle. Mielelle on keksittävä jotakin tekemistä, jotta se tuulettuu.

Toisia on auttanut kova työnteko, toisia taas ulos lenkille lähteminen. Somen selailu on ollut varmaan aivan piikissä koronan aikana. Osa taas on löytänyt lukemisen uudestaan. Käsityöt ovat arvossaan, joistakin on kehkeytynyt taitava käsitöiden tekijä. Osa taas on lähtenyt luontoon ja saanut voimaa luonnosta. Perheen kanssa on tullut vietettyä aikaa paljon enemmän kuin aiemmin ja sehän on vain positiivista - niin hyvässä kuin pahassa. On tärkeää olla yhdessä, jutella yhdessä ja myös riidellä yhdessä.

Mieliala saattaa vaihdella päivän aikana ylös ja alas. Huomaamme itsestämme, että emme ole täysin tasapainossa, koska emme elä normaalia elämää. On aivan normaalia reagoida, mutta on hyvä keksiä jokin työkalu, jolla tasapainotamme elämäämme. Ei pidä jäädä vellomaan tunteiden valtaan, vaan keksiä jotakin tekemistä, joka aktivoi aivoja ja kehoa.

Joutilaisuus antaa aikaa luovuudelle. Käytä tätä hyväksesi. Nyt on aika keksiä uutta, luoda tapoja ja kanavia, missä sinun luovuutesi pääsee kukkaan. Näin tämä aika ei jää vain muistoihin hankalana ja vaativana jaksona, vaan siitä on voinut syntyä jotakin uutta ja ihanaa, josta on iloa sinulle pitkään.

Muista myös hemmotella itseäsi ja läheisiäsi. Tuo arkeen pieniä ilon hetkiä ja tekoja, joilla piristät itseäsi ja muita. Istuta kesäkukat ja yrtit, osta tulppaanikimppu, leivo kakku tai kokeile uutta reseptiä illalliselle. Pidä etäkekkerit ystävien kanssa. Hyvän mielen tuottamiseen ei tarvita paljoa, ei rahaa, ei hienoja paikkoja. Facetime-puhelu ystävälle riittää. Ole hyvä itsellesi ja läheisillesi.

Uutta ja parempaa normaalia odottaessa!