Pilates

Pilatestunnin pohjana on Joseph Pilateksen (1880-1967) luoma kehonhallintamenetelmä, joka sisältää aina kuusi perusperiaatetta: keskittyminen, kehon keskustan käyttö, kontrolli, tarkkuus, liikkeen virtaus ja hallittu hengittäminen. Tunnit sopivat kaikille, jotka haluavat kehittää kehon voimaa ja notkeutta tarkan opetuksen alla. Pilates kehittää erityisesti keskikehoa, syviä lihaksia ja niiden hallintaa. Monet saavat apua esimerkiksi selkävaivoihin pilateksen avulla. Opettaja antaa aina liikkeille vaihtoehtoja, joten tunnille voi osallistua sekä ensikertalaiset ja jo pilatesta harrastaneet. Huomaathan yleiset suositukset tunnille osallistumisesta.

Jos olet käynyt vuosia ryhmäliikunnassa, mutta etsit uutta muotoa hoitaa kehoasi vahvalla harjoituksella - keskittyneesti ja ilman hyppyjä tai juoksua, hiestä ja hengästymisestä nauttien - pilates on sinun lajisi!

Asiakkaiden sanomaa:

"Selkäkipuni ovat helpottuneet pilateksen myötä."

"Ihanaa löytää tällainen kuntoilumuoto, missä ei tarvi hyppiä eikä ole mitään taustameteliä. Ja opettaja korjaa, jos teen jotain hassusti!"

"Pilates oli aivan jotain muuta kuin luulin. Aivan mahtava treeni, joka vaatii keskittymistä eli en ajattele tuntiin töitä tai kotiasioita, vaan vain harjoitusta ja omaa oloani ja kehoani. Wau!"

Tuntikuvaukset - pilates

Mattopilates

Mattopilatestunnilla harjoitus tehdään nimensä mukaisesti maton päällä. Tärkein työkalusi on oma kehosi, mutta tunnilla käytetään myös ajoittain pienvälineitä - pilatespallo, pilatesrulla, pilatesrengas, kuminauhat, käsipainot. Pienvälineet tuovat omanlaisensa haasteen tunnille ja myös mukavaa vaihtelua matolla tehtäviin harjoituksiin.

Mattopilates on tärkeää aloittaa aina peruskurssin kautta, jotta pilateksen perusperiaatteet tulevat sinulle tutuksi. Järjestämme peruskursseja aina kauden alussa ja tarpeen mukaan myös kauden aikana. Katso lisää täältä.

Laitepilates

Laitetunneilla, kuten mattotunneillakin, liikkeitä tehdään eri alkuasennoista ja koko kehoa harjoittaen. Liikkeet vaikeutuvat voiman, taitojen ja liikkuvuuden kasvaessa. Liikkeet vaihtuvat ripeällä tahdilla ja yhtä liikettä tehdään max. 10 krt.

Sillassa käytämme Balanced Bodyn Allegro® -reformeria ja EXO® -tuolia.

Reformer-tunnit

Reformerissa on liikkuva alusta, ns. kelkka, jonka päällä ollaan eri asennoissa - mm. selällään, polvillaan, istuen. Kelkka liikkuu jousien varassa eteen ja taakse. Reformerissa on myös käsi/jalkaremmit, joita hyödynnetään osassa liikkeitä, sekä "box", jonka päällä tehdään harjoituksia, sekä kelkkaa liikuttaen, että kelkka paikalla pysyen. Reformer-harjoittelussa voidaan säätää jousivastuksia asiakkaan mukaan, vaikka valtaosa liikkeistä tehdään vakiojousilla. Ryhmä reformer-tunti on liikuntatunti ja jos sinulla on haasteita esimerkiksi loukkaantumisen jäljeltä, suosittelemme yksityistuntia, jolloin ohjaaja voi räätälöidä tunnin tarpeisiisi. Reformer-tunnilla voidaan käyttää myös Wunda chairia, katso alla kuvaus tuolin käytöstä!

Perustason tunnilla tehdään reformer-repertuaariin kuuluvia perustason liikkeitä, ja se sopii intro-tunnin jälkeen harjoittelun aloittamiseen.

Keskitason tunnilla liikkeet ovat haastavampia ja edellyttävät jo parempaa liikkuvuutta ja keskivartalon voimaa.

Wunda chair

Sillassa on käytössä myös Balanced Bodyn EXO-tuolit, jossa tuoliin kuuluu kaksi jousta ja liikkuva poljin. Pilatesmenetelmään kuuluu, että samat liikesuunnat ja liikkeet toistuvat niin mattoharjoittelussa kuin eri laitteilla. Niinpä tuolilla voi tehdä myös samoja harjoituksia kuin esim. reformerilla tai matolla, mutta tuoli tuo niihin omat haasteensa ja mausteensa. Tuoli haastaa kehoasi tehokkaasti, koska sen pinta-ala on pieni, jolloin se myös tukee sinua vähemmän. Myös tuolilla tehdään harjoituksia eri asennoista hyödyntäen lattiaa ja itse tuolia monipuolisissa liikkeissä.

Jumpboard

Jumpboard-tunnilla käytetään reformerin hyppylautaa, joka liitetään laitteeseen. Tunnilla tehdään perustason reformer-liikkeitä sekä tunnin aikana useampi hyppysarja hyppylautaa vasten selin- ja kylkimakuulta. Hypyt tehdään vaihtelevilla jousivastuksilla kiinnittäen erityistä huomiota jalkojen käyttöön ja linjauksiin. Tunnilla saat sykkeen nousemaan ja samalla kokonaisvaltaisen reformer-harjoituksen. Tunti ei sovellu sinulle, mikäli kärsit esim nilkka- tai polvivammasta.

Muuta huomioitavaa laitepilatestunnilla

Jos et ole koskaan tehnyt laitepilatesta, tunnit aloitetaan INTRO-tunnin kautta (75 min.), jossa käymme läpi laitteen toiminnan ja reformerharjoittelun perustason liikkeitä. Osta siis ao. linkin kautta prepaidkortti "Laitepilates intro, voimassa 4 vkoa ostosta", jolla pääset introtunnille.

Kun saavut laitetunnille, odota, että opettaja on myös salissa. Laitteet siirretään omille paikoilleen opettajan avustuksella ja ohjeiden mukaan. Turvallisuutesi vuoksi älä siis koske laitteisiin ennen, kuin olet saanut luvan. Kun laitteesi on paikoillaan, voit säätää sen omien asetuksiesi mukaan (olet oppinut asetukset introtunnilla).

Laitetunnilla harjoitellaan aina puhtaat sukat jalassa. Tuothan oman pienen pyyhkeen pään alle.

Keskustele opettajan kanssa, minkä tasoinen tunti sinun kannattaa valita ja kerro opettajalle kaikki harjoitukseen vaikuttavat seikat (vammat, sairaudet, lääkitys, raskaus tai jos olet synnyttänyt lähiaikoina tai jokin muu harjoitukseesi vaikuttava asia, josta opettajan on hyvä tietää).

Laitetunnilla edetään samanaikaisesti ryhmässä. On tärkeää kuunnella ja noudattaa tarkoin opettajan ohjeita. Turvallisuus ennen kaikkea - kysy, jos jokin jäi epäselväksi.

Tunnin päätteeksi jokainen puhdistaa laitteet huolellisesti ja vie ne paikoilleen opettajan ohjeistuksella ja avustuksella.